T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / FETHİYE - Çatalarık İlkokulu

Okul Tarihçesi

Okulumuz Fethiye-Üzümlü karayolu üzerinde Çatalarık değirmen başı   mevkiinde yaklaşık 4.900 m2’lik alanda bulunmaktadır. 1975 yılında ilk olarak    kara yolları şantiyesi içinde 7 derslikle eğitim-öğretime açılmış 1977 yılında   kara yolları şubesi şimdiki eski binanın doğu cephesindeki yeri yaptırmış ve   burada hizmete başlamıştır. 1998 Yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 16   Derslikli yeni binamız 3 katlı olarak hizmete açılmıştır. Okulumuz Çatalarık   ilköğretim Okulu olarak hizmete devam etmektedir. Eskiden Patlangıç köyüne bağlı olan mahallemizin adı Çatalarık  olarak   anılmaktaydı. Bu adın nereden geldiğini açıklayalım.

          Mahallemizin ilk adı Çatalarık olarak söylenmiştir. Üzümlü   yöresinden gelen çerçi deresi mahallemize geldiği zaman ark ikiye ayrılıyormuş .   Bu arklardan birisi Foça mahallesine , diğeri de Hurma mevkiine gidermiş. İkiye   ayrıldığı için buraya Çatalarık adı verilmiş. Sulama işleri de sıra ile   yapılırmış. Bu sulama işi 1970 yılında Eşen sulamasının başlaması ile değerini( Acarlar) , Süldür Süleyman ve Molla Hüseyinler(   Ocakoğulları) dır.Bu aileler sürülerine kışlık olarak saz evler yapmışlar .   Yazın ise yaylaya göç etmişlerdir. Uzun yıllar böyle yaşamaya devam etmişler.   Daha sonra mahallemize yerleşen köylüler Karaçulha, Eldirek, Patlangıç, ve   Bekçiler köylerinden gelenlerle Kaynaşmışlardır.

         Mahallemizin Kuzeyinde Eren Dağı, Kuzeydoğusunda Dolu Dağı(   Dolu Kızlanı), oğsunda Eldirek ve Çamköy’e sınır olan Aladağ vardır. Güneyinde   Patlangıç Köyüne sınır Mendos ve Baba Dağı vardır. Batısında Günlükbaşı ve   Fethiye Körfezi yer almaktadır. Kuzeyinde boydan boya uzanan Çerçi deresi yer   almaktadır.Batısında Büyük su taşkınlarını önlemek için su kanalı vardır.   Doğusunda Eldirek Deresi yer alır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.01.2013 - Güncelleme: 15.08.2023 16:53 - Görüntülenme: 1992
  Beğen | 0  kişi beğendi